
Pest kontrol firmalarının dosyalarında minimumda aşağıdakilerin olması gerekir:
Pest kontrol firması ile yapılan sözleşme ve sözleşme içerisinde mücadele edilecek hedef haşere gruplarının (böcekler, uçan haşereler, sıçanlar, vb.) ve pest kontrol sıklığının belirtilmiş olması
· Pest kontrolü yapacak kişinin bu konuda eğitimli ve yetkin bir olması (ilgili sertifikalar)
· Pest kontrolde kullanılacak ilaçların (insektisit) Sağlık Bakanlığı’ndan izinli olduğunu gösteren sertifikalar ve MSDS’leri-gıdada kalıntı bırakmamalı ve haşerelerin bağışıklık kazanmasına yol açmamalıdır.
· Pest kontrolde kullanılan ekipmanların (sinek öldürücü cihazlar, kapanlar, yem istasyonları, böcek monitörleri, güve feromenleri, vb.) bir saha planı üzerinde numaralandırılmış bir şekilde yerleşimlerinin gösterilmiş olması-bu ekipmanların etkin bir pest kontrol açısından doğru bir şekilde konumlandırılmış olması gereklidir.
· Pest kontrol firmasının uygulama raporunda, kullanılan ilaçların, miktarlarının, kullanım yerlerinin belirtilmiş olması; kullanılan tüm pest kontrol ekipmanlarının kontrol kayıtlarının tutulmuş olması
Pest Kontrol Firmalarının detaylı bir pest kontrol faaliyeti için firmaya sunması gerekenler:
Ø En az yılda bir trend analizinin yapılması (EFK cihazlarının yakalamış olduğu sineklerde, her kontrolde türe göre sayım yapıp, kayıt altına almak; canlı yakalama ve yem kapanlarında aktivite olup olmadığını her gelişte kontrol etmek ve bu kontrol sonuçlarını kayıt altına almak ve bu kayıtları trend analizi için kullanmak)
Ø En az 3 ayda bir ayrıntılı bir pest kontrol raporunu firmaya sunmak (BRC-food standart gerekliliği)-saha kontrollerinde tespit edilen eksiklikler-pest kontrol girişine neden olacak açıklıkların, haşere üremesine ve çoğalmasına neden olabilecek yetersiz temizlik uygulamalarının, pest kontrol ekipmanlarının yerinde olup olmadığının ve eksik, kırık olup olmadığının kontrolü; iyileştirme için öneriler, vb.
Firmaların pest kontrol ile ilgili alması gereken önlemler:
ü Pest kontrolde haşerelerin öldürülmesinden çok, saha içine girişini ve saha içinde çoğalmasını önleyici tedbirler üzerinde durmak gerekir;
ü Dış alana açılan tüm kapıların ve pencerelerin kapalı ve/veya yalıtımlı olması (kapılarda hava perdesinin kullanılması, kapı altlarına ve kapı yanlarına fırçalıklar konulması; pencerelere sineklik teli takılması, tavandaki açıklıkların kapatılması, vs.)
ü Zeminde ve duvarda çatlak, yarık, deforme olmuş bölümlerin onarılması
ü Drenaj sisteminin uygun olması (kirli suyun geri dönüşünü ve haşere girişini engelleyici boru sistemi, üzerinde süzgeç olması, kolay sökülüp, takılabilir ve temizlenebilir olması)
ü Dış alanda çöp biriktirme alanlarında kullanılan çöp konteynırlarının düzenli aralıklarla boşaltılıp, yıkanması ve dezenfekte edilmesi, konteynırların kapaklarının kapalı tutulması
ü Üretim ve depolama alanlarında düzenli temizlik yapılması-özellikle zemin ve duvar bağlantı yerleri, yüksekteki boruların üst kısımları, yüksek tavanlarda tavan ve duvar birleşim yerleri
ü Fabrika çevresindeki bitki florasının kontrol edilmesi (düzenli bakım, çimlerin biçilmesi, ağaçların budanması, vs.)
ü Tahta paletlerin kontrol edilmesi ve gerektiğinde ısıl işlem görmüş palet kullanılması, paletlerin dış alandan içeriye alınırken tek tek kontrol edilip alınması; açıkta gıda işlenen alanlarda tahta palet kullanılmaması; tahta sebze kasalarının yerine plastik kasaların kullanılması
ü Özellikle hububat ve kuruyemiş depolarında güve sorununa karşı serin ve havadar depolama yapılması
ü Eğer dış alanda kuş problemi varsa ve kuşlar depo alanlarına giriyorsa; yükleme ve boşaltma sırasında dış alanla bağlantıyı kesecek şekilde körüklü rampa sistemi kullanılması
ü Özellikle çeltik, buğday tesislerinde; çeltik ve buğday temizleme ünitelerinin düzenli aralıklarla ve etkin bir şekilde temizliğinin yapılması
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder