15 Kasım 2012 Perşembe

FSCC 22000 standardı, PAS 220 ve PAS 223 kılavuzları nedir?

25 Ekim 2008’de, BSI (British Standard Institution) tarafından PAS 220 adında ön gereksinim programlarının tam olarak neyi kapsaması gerektiğini tarif eden detaylı bir rehber yayınlanmıştır. FSSC 22000; ISO 22000 ve PAS 220 gerekliliklerinin biraraya gelip oluşturduğu yönetim sistemidir. PAS 220, denetlenebilir bir standart değil, rehber döküman olduğu için tek başına belgelendirilmesi mümkün değildir. ISO 22000 standardıyla beraber denetlendiği takdirde ISO 22000+PAS 220 standardına FSSC (food safety system certification) adı verilmektedir. Hemen hemen tüm belgelendirme kuruluşları bu standarttan akredite olmuşlardır.
FSSC 22000 (ISO 22000+PAS 220); hayvansal ürünler (kesim ve kesim öncesi uygulamalar hariç), bitkisel ürünler, uzun raf ömürlü ve ortam sıcaklığında muhafaza edilebilen gıdalar, gıda üretimi için kullanılan katkı maddeleri, vitamin katkıları, biyokültürler üreten ya da işleyen gıda üreticilerinin gıda güvenliği sistemlerinin belgelendirilmesi için geliştirilmiştir.
Yine aynı şekilde, PAS 220 gibi, 1 Temmuz 2011’de BSI tarafından gıda ile direkt ya da dolaylı olarak temas eden ambalaj malzemesi üreten yerler için PAS 223 rehber klavuzu yayınlanmıştır. ISO 22000 standardıyla beraber denetlendiği takdirde ISO 22000+PAS 223 standardına FSSC (food safety system certification) adı verilmektedir. Şimdiye kadar sadece iki belgelendirme kuruluşu bu standarttan akredite olmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder