FDA’in web sitesindeki en son yapılan geri çağırmalara baktığımızda (Eylül-Ekim-Kasım 2012) bunların büyük çoğunluğunun etiket üzerinde eksik allerjen beyanından olduğunu görüyoruz. Gıda işletmelerinde son ürün kontrolleri yapılırken, etiket bilgilerinin kontrol edilmesi bu nedenle çok önemli. Avrupa Birliği yasal düzenlemelerine parelel olarak 29 Aralık 2011’de yayınlanmış olan Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliği’nde, allerjen gıdaların listesi bulunuyor. Gıda işletmeleri bu yönetmeliğe göre ürün içine katmış oldukları her bir hammaddenin/katkı maddesinin allerjen içerip içermediğini bilmek zorunda ve eğer allerjen içeren bir hammaddeyi/katkı maddesini ürün içine katıyorsa bunu son ürün etiketi üzerinde beyan etmek zorundadır. Örneğin; peynir altı suyu tozu üreticisi, etiket üzerinde “süt içerir” ya da buğday unu üreticisi etiket üzerinde “gluten içerir” diye beyan etmek zorundadır. Ancak, allerjen içerik, zaten etiket üzerinde, ürünün içindekiler listesinde yer alacak ise böyle bir beyana gerek yoktur. Örneğin; herhangi bir çikolata ürününün üzerinde, içindekiler listesinde süt zaten yazıyorsa, ek olarak “süt içerir” diye beyan etmeye gerek yoktur. Aşağıdaki linkte allerjen içeren gıdaların nasıl etiketleneceği detaylı olarak anlatılmıştır:
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder